srendeelru

Sjaj i raskoš carskog Peterburga

Orion turs u saradnji sa R-toursom organizuje putovanje u Sankt Peterburg u periodu od 14.09. do 19.09.2017.

Sankt Peterburg je jedan od najlepših gradova na svetu. Broji oko 5 miliona stanovnika. Nalazi se na obali Finskog zaliva i delti reke Neve, te ga iz tog razloga nazivaju još i Severnom Venecijom.  Kroz grad prolazi 65 kanala na kojima se nalazi 45 ostrva. U periodu od 1712-1918.god. bio je glavni grad Rusije. Grad muzeja, biblioteka, pozorišta, galerija, kulturno-istorijskih spomenika…

1. dan  – BEOGRAD – SANKT PETERBURG

(VOŽNJA REKAMA I KANALIMA)

Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla, Beograd, dva sata pre leta. Let za St.Peterburg JU 670 u 06.30h. Dolazak u Peterburg na aerodrom Pulkovo u 10.15h. Transfer do hotela, smeštaj u odgovarajuće sobe, kada budu spremne za naše goste. Odmor u hotelu.

Fakultativno: Vožnja rekama i kanalimaPovratak u hotel.

Slobodno vreme. Noćenje.

2. dan – SANKT PETERBURG

(PANORAMA GRADA, ISAKIJ I PETROPAVLOVSKA TVRĐAVA)

Doručak.  Polazak na panoramsko razgledanje grada autobusom bez ulaska u objekte, u trajanju od 3 sata uz pratnju stručnog vodiča na srpskom jeziku.

St.Peterburg je jedan od najlepših gradova na svetu i broji oko 5 miliona stanovnika. Nalazi se na obali Finskog zaliva i delti reke Neve. Kroz grad prolazi 65 kanala na kojima se nalazi 45 ostrva. U periodu od 1712-1918.god. bio je glavni grad Rusije. St.Peterburg je osnovao 1703.god. ruski car Petar I, a grad je dobio ime po Apostolu Petru – zaštitniku grada. Obilaze se Vasiljevsko ostrvo sa čuvenom zgradom „Berze“, Univerzitetska obala, Bronzani konjanik – spomenik posvećen imperatoru Petru I, Isakijevski trg sa Isakijevskom crkvom, Letnja bašta sa Letnjim dvorcem čija je gradnja započeta 1704.god., krstarica „Aurora“ koja predstavlja spomenik ruskoj floti, Smoljnij sabor, Aleksandro-Nevska lavra, Nevski prospekt sa Kazanskim saborom iz 1801. god., Crkva Spasa na krvi, sagrađena na mestu ubistva Aleksandra II, kuća Petra I – prvo petrogradsko zdanje, Petropavlovska tvrđava na Zečjem ostrvu koja je sagrađena radi odbrane od napada Šveđana, sada pod zaštitom UNESCO.Fakultativno:  Poseta Isakijevskoj crkvi za vreme panoramskog razgledanja grada.

Fakultativno:  Poseta Petropavlovskoj tvrđavi. Petropavlovska tvrđava potiče iz ranog XVIII veka. Oko tvrđave je izrastao istorijski centar grada Sankt Peterburga. Danas se ova tvrđava pre svega koristi kao prostor za izložbe i muzeje, kao park i turistička atrakcija. Izgradnju tvrđave od drveta prvi je započeo Petar Veliki 1703.god.

Povratak u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

3. dan – SANKT PETERBURG 

(CARSKO SELO I PAVLOVSK)

Doručak. Fakultativno: Carsko selo-Puškin. Nalazi se na 30km od St.Peterburga, odiše aristokratskim duhom najvećih ruskih vladara. Zadiviće Vas najluksuznija palata Katarine Velike na dekoraciju utrošeno 100kg čistog zlata. Svaka od 57 sala će Vas oduševiti svojom raskoši. Od 2003. god. otvorena je Ćilibarska soba.

Fakultativno: Pavlovsk – Jedna  od najbolje očuvanih carskih palata. Sam dvorac, koji je bio i letnja carska rezidencija, raskošno je, neoklasično zdanje, okruženo engleskim parkom, prvim u carskoj Rusiji. Posle smrti cara Pavla, dvorac je dodeljen njegovoj supruzi Mariji Fjodorovnoj. Delovi dvorca su uništeni u velikom požaru, ali je 1803.god. potpuno restauriran.

Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan – SANKT PETERBURG

(PETERHOF) 

Doručak. Fakultativno: Polazak na poludnevno razgledanje Peterhofa ili Petrovog dvorca.Nalazi se na obali Finskog zaliva, dvadesetak kilometara zapadno od Sankt Peterburga. Izgradio ga je Petar Veliki 1705. godine. Sve do Oktobarske revolucije služio je kao carska rezidencija, da bi 1918.god. bio pretvoren u muzej. U Drugom svetskom ratu okupirali su ga nacisti a nešto kasnije u bombardovanju i potpuno razrušili. Posle rata započeta je rekonstrukcija koja traje i danas. Brojne fontane, zbog kojih je ovaj muzej dobio ime „ruski Versaj“, ponovo su proradile 1946.god.  Godinu dana kasnije napravljena je i kopija statue Samsona, a ubrzo je na svetlost dana izašla i sva lepota barokne arhitekture Peterhofa čiji su ukras ne samo park, već i brojne fontane (više od 100). Dvorac Peterhof i njegov park sa fontanama su na listi svetske baštine UNESCO.

Povratak u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

5. dan – SANKT PETERBURG

(ERMITAŽ I JUSUPOV)  

Doručak. Fakultativno: Poseta Ermitažu – najvećem muzeju na svetu sa preko tri miliona eksponata izloženih u šest zgrada na obali reke Neve. Glavna zgrada je Zimski dvorac, nekada je to bila zvanična rezidencija ruskih careva. Kolekcija muzeja potiče iz 1764.god., iz zbirke umetničkih predmeta carice Katarine II. Najznačajnije zbirke su svakako one sa delima Mikelandjela, Da Vinčija, Rembranta, Rubensa, Van Goga, Pikasa, Matisa… Ništa manje vredna je i arheološka zbirka, kao i zbirka evropske srednjevekovne  umetnosti. Slobodno posle podne. Noćenje.

Fakultativno: Polazak na razgledanje dvorca Jusupov, koji ima značajno mesto u istoriji ne samo grada već i Rusije u celini. Radi se o ne naročito raskošnoj, koliko unikatnoj arhitektonskoj gradjevini s velikim parkom na obali reke Mojke. Mnogi ga nazivaju „enciklopedijom“ ruske aristokratije. U periodu od 1830-1917.god. bio je dom pet pokolenja porodice kneza Jusupova. U njemu je 1916.god. ubijen Grigorij Raspućin. Soba u kojoj je na njega ispalio hitac knez Feliks Jusupov danas je jedna od  najposećenijih. Turistima su jednako atraktivni i brojni dvorski apartmani, svečane sale, galerije, dvorana mini pozorišta… Od 1990.god. dvorac Jusupov je kulturni centar i mesto brojnih dogadjanja počev od stalnih likovnih izložbi pa do sjajnih koncertnih izvodjenja umetnika iz celog sveta.

Povratak u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

6. dan – SANKT PETERBURG – BEOGRAD      

Doručak. Napuštanje soba. Slobodno vreme za šetnju, ručak u gradu i kupovinu suvenira, do polaska na aerodrom. Stvari mogu biti na recepciji hotela, u garderobi. Transfer, let sa aerodroma Pulkovo za Beograd u 21.30h. Obrok u avionu. Dolazak u Beograd na aerodrom Nikola Tesla u 23.15h.

Važne napomene

CENA ARANŽMANA PO OSOBI

 

                                                                                       Doplata za jednokrevetnu sobu je 170 EUR.

NAČIN PLAĆANJA:

 • Prva uplata je avans od 40% prilikom rezervacije, a ostatak od 60% najkasnije 15 dana pre početka putovanja.
 • Mogućnost odloženog plaćanja čekovima građana na 6 mesečnih rata za ostatak duga od 60%.
 • Mogućnost plaćanja karticom (Visa, Maestro, Master, Dina).
 • Cena je data u eurima, plaćanje se vrši po prodajnom kursu UniCredit banke na dan uplate.

POPUSTI: Deca 2-12. god. imaju popust 30 eura na cenu aranžmana. Treća odrasla osoba u dvokrevetnoj sobi na pomoćnom ležaju plaća punu cenu aranžmana – 580 eura.

 

U CENU ARANŽMANA JE UKLJUČENO:

 • Avioprevoz (ekonomska klasa) Beograd-St.Peterburg/St.Peterburg-Beograd,
 • Prtljag 23 kg – 1 kofer i ručni prtljag koji se unosi u avion. (Svaki kilogram preko dozvoljenog se naplaćuje),
 • Transferi u St.Peterburgu: aerodrom-hotel-aerodrom i asistencija vodiča prilikom smeštaja,
 • Smeštaj u St.Peterburgu u hotelu „Moskva“, 4* ili „Oktyabrskaya“, 4* u dvokrevetnim ili jednokrevetnim sobama, prema uplaćenom aranžmanu, na bazi 6 noćenja-doručak (doručak – švedski sto),
 • Ekskurzije: Panoramsko razgledanje St.Peterburga,
 • Usluge pratioca grupe i stručnih lokalnih vodiča,
 • Troškovi organizacije putovanja.
 • U CENU ARANŽMANA NIJE UKLJUČENO:

  • Prevoz do aerodroma Beograd i nazad,
  • Fakultativni programi,
  • Aerodromske takse u zemlji i inostranstvu koje iznose 100 eura (plaćanje 14dana pred put) po osobi, plaćaju se u Agenciji (podložne su promeni). Deca od 0-2 godine ne plaćaju aerodromske takse, deca od 02-12 god plaćaju pun iznos aerodromskih taksi 100 eura.
  • Zdravstveno osiguranje na teritoriji Rusije nije obavezno, po osobi iznosi 10 eura.
  • Individualni troškovi.
  • *U cenu je uračunat vodič, autobus i ulaznice.

Pretraga